Voorstellingen

Staat van de liefde

”Cultureelprogramma” in samenwerking met de Koppelkerk, zomer 2022

Het moge duidelijk zijn: we leven in een wereld die in transitie is. Overal ter wereld is zichtbaar dat oude structuren niet meer functioneren. Ook de liefde en de liefdesrelatie zijn aan het veranderen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van alle volwassenen het lastig vindt een relatie te krijgen of te behouden. In Nederland zijn er meer singles en meer relatiebreuken dan ooit: vier op de tien huwelijken strandt.

Waar de basis voor het huwelijk een paar generaties geleden gelegen was in religie en economische belangen, is de basis voor de liefdesrelatie vandaag de dag vooral gelegen in het gevoel. In minder dan een eeuw is onze prototype liefdesrelatie – het huwelijk – in een totaal ander daglicht komen te staan.

De afgelopen eeuw kende een pijlsnelle vooruitgang: zelfverwezenlijking, economische vooruitgang, ontkerkelijking, internet, vrouwenemancipatie en de pil. We zijn zelfstandiger en onafhankelijker van elkaar dan ooit. Relatiewebsites en datingapps tonen ons op elk gewenst moment een overvloed aan mogelijke partners. Welke gevolgen heeft dit alles op ons beeld van de liefde en op hoe we de liefde vormgeven? (Hoe) hebben we elkaar nog nodig in de huidige tijd? Wat is de staat van de liefde?

In dit project gaan Stichting Koppelkerk (Bredevoort) en Dorst Theater (Doetinchem) van 29 juli t/m 4 september 2022 een samenwerking aan om de veranderingen binnen de liefde vanuit verschillende thematische invalshoeken en vanuit verschillende kunstvormen te bekijken, te onderzoeken en te ervaren met bezoekers in Bredevoort. Een gezamenlijke zoektocht naar liefde en verbinding anno nu.

De herneming van Hij en Zij komen op in een bootje zal het theateronderdeel uit het programma invullen.